Nederlands|English

 

PERSONALIA

Naam: Ilya Kneppelhout

leeftijd: 19 jaar

Geboortedatum: 19 maart 1997

Woonplaats: Woubrugge

Schoolopleiding: Tweetalig VWO

Scala College, Alphen a/d Rijn

LID VAN CLUB

TEAN (Alphen a/d Rijn)

TV Woubrugge

BESTE RESULTATEN

Regiokampioen t/m 16 jaar Noordwest Nederland, juni 2013

Districtskampioen t/m 16 jaar District Leiden, juni 2013

Master in de HE5, district Leiden
September 2012

Winnaar dubbelspel Tennis Europe Amstelpark, juli 2011

Kwartfinale Tennis Europe Frogner, Oslo, juni 2011

Winnaar Nike Junior Tour Kwalificatie Bergen op Zoom, 2011

Winnaar K3 TEAN zomer 2010 (1e jaars tm 14)

ALS IK NIET TENNIS . . .

... luister ik veel naar muziek
... voetbal ik graag met vrienden

 

wist je dat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

november 2012

A-circuit gehaald bij het Winter Jeugd Circuit: laatste 16 van Nederland!

Uitleg

Het Winter Jeugd Circuit (WJC) is het eerste ranglijsttoernooi van het nieuwe tennisseizoen. Dit is het laatste tennisjaar dat ik Jeugdranglijst Toernooien (JRT) speel voor de Nederlandse jeugdranglijst, in de categorie tot en met 16 jaar. Volgend jaar zijn er voor mij geen jeugdranglijsttoernooien meer - alleen nog de nationale kampioenschappen tot en met 18 jaar.

foto ilya in actie tijdens wintercircuit tennisVoor diegenen die niet bekend zijn met het WJC leg ik de werking van dit eerste toernooi even uit, omdat het vrij ingewikkeld is.
Het WJC is verspreid over vier weekenden. Je hebt het A-circuit en het B-circuit. De acceptatie van het eerste weekend, waarin het eerste B-circuit plaatsvindt, wordt gebaseerd op de plaats waar je stond aan het eind van het vorige tennisseizoen. Tijdens het eerste weekend strijden de nummers 9 tot en met 48 op twee plaatsen in Nederland voor een plek in het A-circuit. De top 8 komt automatisch in het A-circuit, dus die hoeven in het eerste weekend niet te spelen.
In het tweede weekend vindt het eerste A-circuit plaats. De deelnemers zijn de top 8 van Nederland en de acht andere jongens die zich hiervoor via het eerste B-circuit hebben geplaatst. Als je in de eerste ronde van het A-circuit verliest, 'degradeer' je weer naar het B-circuit in het derde weekend. Als je wint, hoef je dat B-circuit niet te spelen en blijf je in het A-circuit. In het derde weekend proberen de spelers in het tweede B-circuit zich weer te plaatsen voor het tweede A-circuit. In het vierde weekend wordt het tweede A-circuit gespeeld. Hier wordt uiteindelijk beslist wie in totaal de meeste punten heeft gehaald en nummer 1 komt te staan op de Nederlandse jeugdranglijst. Dit toernooi is dus heel belangrijk, omdat aan het begin iedereen op 0 punten staat. Als je goed presteert, kom je hoog te staan op de ranglijst.

Mijn prestaties in het WJC

Alhoewel ik sinds ik nationale jeugdranglijsten speel aan het eind van elk tennisseizoen in de top 20 van Nederland ben gekomen – soms zelfs in de top 15 – heb ik aan het begin van het winterseizoen nooit zo goed gepresteerd. Dit jaar was het anders. Ik kwam voor het eerst in al die jaren in het A-circuit: de top-16 van Nederland.

Omdat ik vorig jaar, toen ik 1e jaars tot en met 16 was, niet in de top 8 van mijn leeftijdscategorie ben geëindigd, moest ik in het 1e B-circuit drie rondes winnen om door te stromen naar het A-circuit. Ik was niet geplaatst. In de eerste ronde mocht ik het tegen Julian Tjin opnemen. De eerste set begon ik matig, maar ik wist mij gelukkig snel te herstellen en won de wedstrijd met 6-3 3-6 6-2. In de tweede ronde speelde ik tegen de als 2e geplaatste Ruben Konings, de nummer twee van Nederland van het jaar 1998. Ik speelde niet goed. Ruben zette mij heel erg onder druk, en daardoor maakte ik te veel fouten. Ik verloor met 6-3 6-0. Het eerste B-circuit zat er voor mij op, maar twee weken later mocht ik het nog een keertje proberen. In de eerste ronde nam ik het op tegen Casper Room. Het was een erg goede wedstrijd die ik met 6-1 6-3 won. Ik speelde aanvallend, en ik hield mijn concentratie de hele wedstrijd goed vast. Na die wedstrijd speelde ik tegen de als 7e geplaatste linkshandige Mart Fox. Hij is een hele lastige tegenstander, omdat hij goed gebruikmaakt van het feit dat hij links is, vooral bij zijn service. De eerste set was spannend. Het ging gelijk op. We speelde beiden op hoog niveau, maar in de tiebreak wist ik de set eruit te slepen. De tweede set was wat makkelijker, maar ik moest nog wel aan de bak. Ik won de set met 6-3.
Door deze wedstrijden ging ik met veel zelfvertrouwen de laatste ronde in. Deze wedstrijd zou bepalen of ik of mijn tegenstander Thorsten Sollie in het A-circuit zou komen. Na goed spel won ik met 6-2 6-3. Ik maakte weinig fouten en mentaal was ik erg sterk. Eindelijk had ik me geplaatst voor het A-circuit!

Het weekend hierna bepaalde de loting dat ik tegen Joris Bodin moest spelen. Hij staat al een aantal jaar in de top 3 van mijn leeftijdscategorie. Op dit moment stond hij nummer 2. Ik wist van tevoren al dat het erg moeilijk zou worden, maar ik ging ervoor. Helaas verloor ik met 6-2 6-2. Mijn niveau was niet zo goed als ik had gewild, maar Joris dwong bij mij fouten af en in het bijzonder in zijn service games had ik niet veel kansen.

Al met al ben ik tevreden over het Winter Jeugd Circuit 2012. Ik kwam hiermee op de 17e plek op de Nederlandse jeugdranglijst. Nu op naar de volgende toernooien om ervaring op te doen en hoger op de ranglijst te komen.

 

 

return