Nederlands|English

 

PERSONALIA

Naam: Ilya Kneppelhout

leeftijd: 19 jaar

Geboortedatum: 19 maart 1997

Woonplaats: Woubrugge

Schoolopleiding: Tweetalig VWO

Scala College, Alphen a/d Rijn

LID VAN CLUB

TEAN (Alphen a/d Rijn)

TV Woubrugge

BESTE RESULTATEN

Regiokampioen t/m 16 jaar Noordwest Nederland, juni 2013

Districtskampioen t/m 16 jaar District Leiden, juni 2013

Master in de HE5, district Leiden
September 2012

Winnaar dubbelspel Tennis Europe Amstelpark, juli 2011

Kwartfinale Tennis Europe Frogner, Oslo, juni 2011

Winnaar Nike Junior Tour Kwalificatie Bergen op Zoom, 2011

Winnaar K3 TEAN zomer 2010 (1e jaars tm 14)

ALS IK NIET TENNIS . . .

... luister ik veel naar muziek
... voetbal ik graag met vrienden

 

wist je dat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

30 december 2013 – 2 januari 2014

In de nationale top-200 (senioren) door één goed ranglijsttoernooi

ilya kneppelhout nrt toernooi

Het kan raar lopen. In acht achtereenvolgende wedstrijden in drie A-toernooien (nationale ranglijsttoernooien) ben ik drie keer dezelfde tegenstanders tegengekomen. En bij alle drie verloor ik de eerste wedstrijd en won ik de tweede. Ik heb op het juiste moment gepiekt! Zo ben ik de top-200 van de seniorenranglijst binnengekomen.

Ik ben een echte gravelspeler. Buiten presteer ik dus het beste. Helaas is het in Nederland een groot deel van het jaar koud en nat. Daarom wordt er van september tot maart binnen getraind, en zijn de toernooien ook binnen. Meestal is dat in mijn nadeel, maar bij dit toernooi kon ik goed uit de voeten op de snelle banen.


Op 30 december vertrok ik met mijn moeder naar Valkenswaard, in de buurt van Eindhoven, voor het NRT van de tennisschool Henk van Hulst. De loting bepaalde dat ik het moest opnemen tegen de wat oudere en grotere Rick Oostveen, van wie ik een week eerder in Apeldoorn in de eerste kwalificatieronde van het Klaverbladtoernooi met 1-6 6-4 3-6 had verloren. Toen kreeg ik in de eerste set helemaal geen vat op zijn service. En met zijn ongelooflijk harde enkelhandige backhand sloeg hij de ene winner na de andere. Het vooruitzicht voor deze wedstrijd was dus niet goed: ik speelde op de snelste ondergrond van Nederland, tegen een hard-hitter. Toch liep het anders. In het begin moesten we allebei erg wennen aan de banen. We maakten veel fouten, maar ik kreeg beter grip op de banen waardoor ik deze bepalende eerste set in een tiebreak won. De tweede set won ik overtuigend met 6-1. De eerste revanche was binnen.


Ik kon me gaan opmaken voor de tweede mogelijkheid op revanche. In dit geval op Wilco Geenen, waar ik een maand geleden op het A-toernooi in Eibergen nog in twee spannende sets van had verloren. Nu had hij een flitsende start en ik stond al snel een set (1-6) en 3-5 achter in de tweede set. Wilco speelde foutloos en sloeg de ene ace na de andere. Ik had zijn service nog geen enkele keer gebroken, maar op 4-5 slaagde ik daar wel in. Dat was het keerpunt van de wedstrijd. Uiteindelijk won ik 1-6 7-6 6-4. Iemand uit het publiek zei dat ik 'als een tijger had gevochten.' Over mijn mentale weerbaarheid ben ik dan ook erg tevreden.


De dag erna speelde ik tegen leeftijdgenoot Toby de Klerk in de derde ronde. Het was niet zijn beste wedstrijd, en niet de mijne, maar goed genoeg om Toby met 4-6 6-3 6-3 te verslaan. En toen moest ik nog een vierde kwalificatiewedstrijd spelen. Dat is heel uitzonderlijk. Meestal is het een schema van 32 en zit je met drie gewonnen partijen in het hoofdschema. Maar nu was het een open inschrijving en omdat er maar liefst 49 heren kwamen opdagen, werd het een schema van 64. Mijn tegenstander in de vierde ronde was Tim van den Dijssel. Een grote jongen van 19 jaar met een sterke forehand en service. De wedstrijd daarvoor tegen Toby speelde ik op tapijt, een veel langzamere ondergrond. Deze partij moest ik opeens weer op de snelle hardcourt banen, wat eigenlijk verboden is tijdens een toernooi, maar ik had er geen last van en kwam snel met 4-1 voor. Ik speelde goede punten en liet hem de fouten maken. Helaas kwam hij beter in zijn spel. Ook al was ik meestal in de rally de betere, hij won veel vrije punten met zijn service. Ik verloor de partij met 6-7 3-6, maar het was de beste partij van het toernooi tot nu toe… Mijn toernooi was namelijk nog niet afgelopen!


Vanwege Oud & Nieuw begon het hoofdtoernooi twee dagen later – op 2 januari. Het was nog steeds de kerstvakantie, dus vertrok ik 's ochtends vroeg op goed geluk naar Valkenswaard in de hoop te worden ingeloot als 'lucky loser' (als je in de laatste kwalificatieronde hebt verloren, kom je hiervoor in aanmerking als iemand zich op het laatste moment afmeldt). En dat is gelukt! En zo zat ik voor het eerst op eigen kracht, en een beetje geluk, in het hoofdschema van een NRT (in de zomer was ik via een wildcard direct toegelaten tot het hoofdtoernooi).


De lucky losers trokken lootjes en mijn tegenstander werd Tim van den Dijssel – waarvan ik dus mijn vorige wedstrijd had verloren! Ik ging met goede moed de wedstrijd in, omdat ik wist dat ik de vorige wedstrijd kansen had. Weer was het een sterke wedstrijd van ons beiden, maar hij maakte iets meer fouten. Ik won de wedstrijd met 6-2 7-6. Wat een heerlijk moment om mijn derde revanche in één toernooi te nemen.


foto ilya kneppelhout tijdens toernooiMijn volgende wedstrijd stond gepland voor 18.30 uur. Ik had dus vier uur te doden. Tja, en dan heb je tijd om je huiswerk te doen. Na de vakantie had ik namelijk proefwerkweek. Ik moest tegen Botic van de Zandschulp – de nr 37 van Nederland en in dit toernooi tweede geplaatst. Bovendien is Botic 18 jaar en zit hij bij Jong Oranje; hij bereikte op de NJK nog de finale tot 18. Ik kon lekker vrijuit spelen omdat ik niets te verliezen had. Ik hoopte een paar games te winnen, en niet totaal afgemaakt te worden. Met de support van mijn vader en familievriend Pieter wist ik in de eerste anderhalve set het beste van mijn spel naar voren te brengen. Toen zette hij even een tandje bij en sloeg ongelooflijke ballen. Ik verloor 6-3 3-6 1-6. Qua spel en uitslag dus een erg goede prestatie.
Met de winstpartijen in dit A-toernooi ben ik van plaats 218 naar plaats 192 van de seniorenranglijst gestegen. Maar belangrijker nog, ik merk dat ik grote stappen heb gemaakt, vooral mentaal en qua spelinzicht. Ik ben heel tevreden! Op naar het volgende toernooi.

 

 

 

return